Suntest (Xenon - Atlas)

Suntest (Xenon - Atlas)

Principle: 

Een verouderingstest bestaat erin om producten gedurende een bepaalde periode of cyclus bloot te stellen aan bepaalde omstandigheden (simulatie van de werkelijkheid) en de kritische eigenschappen van het product voor en na de blootstelling te evalueren.

Hoewel deze testen onversneld kunnen worden uitgevoerd, waarbij het product of materiaal in de ‘echte’ tijd veroudert, worden vaak versnelde testen uitgevoerd die de werkelijkheid simuleren met behulp van testcabines die een cyclus versnellen of omstandigheden heftiger maken.

De simulatie is vastgelegd op aantal uren zonlicht kilolangley.

De verouderingstesten worden met verschillende toestellen (lampen en omgevingsomstandigheden) uitgevoerd volgens ASTM, ISO en DIN normen.

Testing procedure: 

De Suntest reproduceert een versnelde veroudering door een monster bloot te stellen aan XENON licht, dat kunstmatig het volledige zonnespectrum simuleert en de aantastingen als gevolg van zonnestraling en klimatologische omstandigheden versnelt.

Het monster wordt gedurende een aantal uur in de testkamer geplaatst en blootgesteld aan Xenon licht, onder droge of vochtige omstandigheden. De testkamer is voorzien van een bevochtigingsysteem (simulatie regen) die de monsters via immersie onderdompelt in water.

Na de testperiode worden de relevante eigenschappen van de testmonsters bepaald (bv. kleur en/of mechanische eigenschappen).

Testing applications: 

Blootstelling van kunststofmaterialen voor buiten- of binnentoepassingen.

Testing PDF: 

Logo

VKC-CENTEXBEL is a competence centre assisting the industry in all aspects related to plastic processing, including materials, compounding and recycling.

legal notice

Get in touch

 • VKC-Centexbel Kortrijk
  Etienne Sabbelaan 49
  BE- 8500 Kortrijk
  Belgium
 • +32 56 29 27 00
 • +32 56 29 27 01
 • info@vkc.be
 • www.vkc.be